Meinasin unohtaa ottaa kuvan...mutta muistinpas kuitenki..tosin vähän myöhässä... oli ruokia jo alotettu jonkunverran :(

406807.jpg
Etummaisena savustettua lohta...nams :)
Sitten on punajuurikermaa ja kylmää kastiketta kalalle.
Sienisalaattia ja rosollia...takimmaisena kinkku.



406810.jpg
Etummaisena lanttulaatikkoa.. sitten on porkkanalaatikkoa,perunalaatikkoa ja maksalaatikkoa. Tavallista valkokastiketta (béchamel) ja keitettyjä perunoita..jossain oli vielä lipeäkalaa, mutta se on jossain piilossa :(
Laatikot on kätevää tehdä tommoisiin foliovuokiin..helppo lämmitellä laatikot niissä ja eipähän tartte pestä vuokia ;)

Sienisalaatti
n.500-600g suolasieniä
n.200g hienonnettua sipulia
200-240g vaahdotettua smetanaa
mustapippuria,(suolaa) hiukka sokeria, ja jos haluaa niin pikkasen laittaa viel balsamicoa.

Ryöppää/huuhtele sienet hyvin. Valuta hyvin ja muista tarkistaa suolaisuus.
Hienonna sienet ja sipuli.
Vaahdota smetku ja lisää sienet ja sipulit ja mausteet.
                                                                                                                                                         

Punajuurikerma
kermaa
valkoviinietikkaa
punajuurimehua/punajuurten lientä
suolaa..
                                                                                                                                                         

Kylmäkastike kalalle
1 prk ranskankermaa (200g)
sitruunapippuria
tilliä hienonnettuna
sitruunanmehua

                                                                                                                                                         

Rosolli
keitettyjä perunoita
keitettyjä punajuuria/säilyke punajuurta
keitettyjä porkkanoita
(sipulia hienonnettuna)
suolakurkkua
mausteita suolaa yms.
                                                                                                                                                         

Lanttulaatikko
Lanttua n. 1kg
siirappia
kananmunaa
korppujauhoja
kermaa
suolaa,vp. (muskottia)

Kuori ja keitä lantut. Kun lantut on kypsiä, ota vesi talteen ja soseuta lantut. Sekoita kaikki aineet keskenään paitsi korppujauho,joka tulee pinnalle.Katso että massa on tarpeeksi löysää. ( Löysempää saat tarvittaessa lisäämällä keitinvettä) Kaada seos voideltuun vuokaan.
Tasoittele ja kuvioi pinta, lisää korppujauhoja pinnalle ja lisää voi nokareita.
Paista 175 asteessa. Laatikko on valmis kun se on kiinteää ja pinta hieman ruskistunut.
                                                                                                                                                         

Porkkanalaatikko
n.1 kg porkkanoita
6-9 dl riisipuuroa (vajaa litra)
kananmunia pari-kolme
suolaa,vp,muskottipähkinää,rakuunaa,siirappia.
korppujauhoja

Keitä kuoritut porkkanat. Ota keitinvesi talteen
Soseuta kypsät porkkanat. Sekoita sose,puuro sekä mausteet ja kananmunat keskenään. Jos seos on liian paksua voit ohentaa sitä keitinvedellä.
Kaada seos voideltuun vuokaan,kuvioi pinta (lusikan 'pesällä' painelemalla)
Laita korppujauhoja pinnalle..muista voi nokareet.
Paista 175-200 asteessa. Laatikko on valmista kun pinta on ruskistunut jonkinverran.
                                                                                                                                                         

Makea pottulaatikko
perunoita n. 1 kg
voita
siirappia
mm. suolaa
kermaa

Keitä ja soseuta perunat. Lisää voita ja keitinvettä sekä kermaa...katso että seos ei ole kovin kiinteää..lisää siirappi ja mausta massa makeahkoksi..Perunalaatikon massan on hyvä olla aika löysää.
Kaada seos voideltuun vuokaan ja paista n.150 asteessa kolmisen tuntia tai kunnes laatikon pinta on ruskistunut hieman ja laatikko kiinteytynyt vähän siitä millaista se oli uuniin laitettaessa.
                                                                                                                                                           

Maksalaatikko
Jauhettua naudan maksaa n. 1kg
pari sipulia
riisipuuroa n.4-7dl
rusinoita parisen desiä
siirappia
suolaa yms.
 
Pilko sipulit ja kuullota ne. Sekoita ne jauhetun maksan joukkoon. Lisää rusinat,siirappi ja mausteet. Kaada seos voideltuun vuokaan.
Paista 225 asteessa n.40 -> niin kauan että laatikko on kypsää.